Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
10 korakov za začetek

10 korakov za začetek

Pravkar sva se zaročila. Kako naj začneva načrtovati najino poroko?

1.KORAK: PREDSTAVLJAJTA SI SVOJO POPOLNO POROKO

Verjetno že iz otroških let vesta, kakšno poroko si želita in kako naj bi ta izgledala. Najbolje je, da na spletu poiščeta slike, ki bi najbolj ponazorile vajin sanjski dan. S to vizualno zasnovo vajine poroke, lahko začneta z iskanjem poročnih ponudnikov.

2. KORAK: IZBERITA DATUM

Pomembno je, da dovolj zgodaj izbereta datum svoje poroke. Odločita se, ali želiš biti snežna nevesta sredi beline, ali pa si bolj nagnjeni k poletni vročini? Vsak letni čas ima svoje prednosti in slabosti. Zadnja leta se vse več porok zamika v jesenski čas.

Preden rezervirata datum na matičnem uradu, je dobro, da pomislita tudi na to, da je ta datum morda že zaseden, zato raje za vsak primer izberita še rezervni datum. Nikar ne pozabita pomisliti tudi na uro poroke, ki je odvisna od nadaljnega poteka poročnega dne.

3.KORAK: ODLOČITA SE, KOLIKO DENARJA STE PRIPRAVLJENI PORABITI

Dejstvo je, da ves poročni glamur in sijaj stane, zato je pomembno, da premislite, koliko denarja ste pripravljeni porabiti za poroko, da se izognete šoku na sam poročni dan ali po poroki. Na list papirja si zapišita kaj ima prednost oziroma kaj vama pomeni več in kaj manj.

4.KORAK: OMISLITA SI PLANER in RAZMISLITA O ORGANIZATORJU POROK

Za pripravo na poroko uporabita poročni planer, v katerega vpišita vse v povezavi z vajinimi pripravami: ponudnike storitev in njihove cene, tako bosta med njimi lažje izbirala. V planer si lahko zapišeta kraj in datum poroke, vse povabljene, gostišča, glasbenike, menije, poročne salone ali šiviljstva, slaščičarstva, cvetličarne, fotografe, zlatarje... Seveda je tak planer lahko tudi lep spomin na vajine priprave.

Organizator porok je v zadnjem času nepogrešljiv člen pri organizaciji poroke.  Boljši organizatorji so tudi izvajalci storitev, kar pomeni, da za organizacijo poroke ne zahtevajo dodatnega plačila, saj imajo svoje marže vključene v izbrane storitve. Z izbiro organizatorja si prihranita mnogo časa in tudi denarja, ki bi ga porabila za potne stroške in telefonske klice. Vsekakor pa bodita pozorna na organizatorje s (pre)malo izkušnjami. Le ti vama  poroko  lahko podražijo.

5.KORAK: SESTAVITA SEZNAM POVABLJENIH

Zelo pomembno je, da dovolj zgodaj napišete seznam vseh ljudi, ki si jih želite imeti na poroki. Najbolje je, da naredita 2 seznama: na prvega napišita vse tiste, ki si jih vsekakor želite imeti na poroki, na drugega pa napišita tiste, ki bi jih lahko povabili, pa ni nujno, da so na vaši poroki. Vsekakor ne pozabita, več povabljencev kot bo, večji bodo tudi stroški.

6. KORAK: IZBERITA KRAJ SVOJE POROKE IN GOSTIŠČE OZ. PROSTOR ZA POROČNO SLAVJE

Izberita kraj, kjer se želite poročiti, bodisi da se bosta poročila samo civilno ali pa civilno in cerkveno. Seveda lahko vajini domišljiji prepustite prosto pot in se odločita za nenavadne kraje. Lahko si omislita poroko v naravi, na gradu kot grajska gospodična ali pa v kakšnih oddaljenih tropskih krajih na plaži. Morda si  želita klasično poroko v vajinem krajevnem matičnem uradu in vajini domači župnijski cerkvi. Vsekakor je odločitev vaša in se odločita po lastnih predstavah.

Pravočasno pa izberita tudi gostišče, kjer želita praznovati vaš veseli dan. Pazite na velikost prostora, da ne bo nepotrebne stiske. Odločita se pa tudi za jedilnik. Ponekod imajo že pripravljene poročne menije, ponekod pa lahko vidva z vajinimi zamislimi sestavita jedilnik.

7. KORAK: IZBERITA SI GLASBENIKE

Pomembno je, da pravočasno in skrbno izbereta glasbenike ali animatorje, za katere si želita, da bi zabavali vajine goste in vaju. Odločita se tudi, kakšne zvrsti glasbe si želite na svoji poroki. Pomislita tudi na glasbeni okus vaših gostov.

8. KORAK: IZBERITSA SI POROČNO OBLEKO

Najprej pobrskajte po revijah in po naših spletnih straneh ter si oglejta različne modele oblek. Odločita se za modele, ki so vama najbolj všeč ter si jih shranita. Ko se odločita za obisk poročnega salona je dobro, da s seboj prineseta sliko modela, za katerega ste se odločili. Ne pozabite, da je obleko ponavadi potrebno rezervirati vsaj 4 mesece prej.

9. KORAK: REZERVIRAJTA OSNOVNO

Seveda samo kraj poroke, gostišče in poročna obleka niso dovolj za popolno poroko. Ne pozabita rezervirati tudi fotografa, snemalca, aranžerja, frizerja... Naredita si ta dan popoln tudi z majhnimi podrobnostmi.

10. KORAK: ODLOČITA SE ZA DARILA

Ko povabita sorodnike in prijatelje na svojo poroko, se vsi začnejo spraševati, kako naj vaju obdarujejo. Pomislita, kakšna darila si želite. Lahko naredita seznam daril, ki ga zaupata prijateljici, priči ali komu drugemu oz. si naredita svojo spletno stran, kamor je vključena tudi knjiga želja. Lahko pa pri eni izmed mnogih trgovskih hiš odprete darilno knjigo mladoporočencev in si sami izbereta tisto, kar bi rada imela. To bo vajinim svatom zelo olajšalo delo. Če pa bi raje za darilo imela denar, potem to taktno sporočite sorodnikom.

Tukaj smo vama ponudili nekaj idej, kako začeti. Še več informacij v zvezi s poroko lahko najdeta na naših spletnih straneh. Skušali vama bomo pomagati organizirati popolno poroko, da ne bi česa pozabila ali izpustila, kar bi vama lahko bilo pomembno.


Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje