Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
Cerkvena poroka

Cerkvena poroka

Zakrament svetega zakona oziroma cerkvena poroka je krščanski zakrament, pri katerem Bog podeljuje svojo milost ženinu in nevesti, ki sta se odločila za skupno življenje v zakonski zvezi.
Svojo odločitev morata ženin in nevesta sporočiti župniku fare, v kateri imata stalno bivališče. Ta bo sestavil predporočni zapisnik in ju oklical pri nedeljski maši. Prav tako jima bo izročil krstni in samski list – ta se izda v primeru, da se bosta poročila izven matične župnije. Lahko se opravi samo poročni obred ali pa tudi celotna maša (željo izrazita mladoporočenca). Duhovnik pri samem obredu ne velja za podeljevalca zakramenta, temveč je le uradna priča. Prava podeljevalca zakramenta sta ženin in nevesta, ki ta zakrament podelita drug drugemu. Mladoporočenca imata tudi priči, ki morata biti katoličana s prejetimi zakramenti.
Glavni del zakramenta je svečana obljuba, ki jo izrečeta ženin in nevesta z besedami:
Ženin: "Jaz X., sprejmem tebe, Y., za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja"
Nevesta: "Jaz Y., sprejmem tebe, X., za svojega moža in obljubim, da ti bom ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja." (X. = ime ženina, Y. = ime neveste)

Cerkveno se lahko par poroči, tudi če eden od njiju ni krščen. V tem primeru mora ta pridobiti dokument, s katerim dokaže, da še ni poročen in pri škofu dobiti t.i. spregled.

Pred sklenitvijo zakona se morata mladoporočenca udeležiti priprave na zakon in prejeti zakrament svete pokore.

Odgovarjamo vam še na nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj, povezanih z cerkveno poroko:

1. Kakšne papirje potrebuje ženin iz svoje župnije za poroko v drugi župniji ?
Krstni in samski list.

2. Če se bosta poročila v župniji v kateri ne biva noben od njiju kakšne papirje potrebujeta oba?
Vsak svoj krstni in samski list, eden pa še dovoljenje od domačega župnika za določeno župnijo, kjer bo poroka. Zapisnik lahko uredita tudi v župniji, kjer stanujeta.

3. V primeru da eden od njiju nima nobenega zakramenta, kaj to pomeni?
Potrebna je izjava dveh prič, da vedo, da še ni bil ne cerkveno in ne civilno poročen. Nato duhovnik prosi na škofijo za spregled samskega lista in seveda zakonski zadržek različne vere.

4. Ali potrebuješ vse zakramente če se želiš cerkveno poročiti?
Ne, lepo pa je, če jih imaš. Torej, najamanj krst, potreben pa je ptrejem birme, obhajila in zakramenta sprave.

5. Ali morata priči tudi imeti zakramente?
Ne, le pri pameti morata biti, da vesta, kaj sta novoporočenca izjavila.

6. Kaj pomeni če sta različne vere (npr. Protestant,…) ?
Protestant mora imeti krstni in samski list. Za dovoljenje prosi potem duhovnik.

7. Ali se lahko poročita v obeh cerkvah?
Ne, le v eni. Lahko sta pa prisotna oba duhovnik in pastor.

8. V primeru da je eden tujec, kakšne papirje potrebuje?
Krstni in samski list. (Gledamo globalno, ker je Cerkev katoliška, po vsem svetu imamo enak sistem)

9. Ali je potreben prevajalec na poroki, če je eden tujec?
Ne. Lahko pa poročno obljubo izrečeta vsak v svojem jeziku. Duhovnik bo naredil obred dvojezično, če se boste tako dogovorili.

10. Ali je cerkveni obred možen samo v cerkvi ali tudi na prostem?
Samo v cerkvi - bogoslužnem prostoru, kapeli.

 

Sorodni članki:

Cerkveni oklici
 

 

Preberite si še:

  Priprava na zakon 2014

Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje