zaročni in poročni prstan

22 februarja, 2021

Zaročni prstani

V zadnjem času se v modo spet vrača zaroka, s katero si partnerja zobljubita skorajšnjo poroko. Včasih je zaročno obdobje trajalo približno 1 leto, danes za to več ni nobenih pravil. Krona zaroke je vsekakor lep zaročni prstan, ki ga lahko izbere bodoča nevesta sama ali pa bodoči ženin, če dovolj dobro pozna okus svojega dekleta. Vse bolj v veljavo prihajajo zaročni prstani s poldragim ali dragim kamnom, pogosto so to obročki iz rumenega ali belega zlata ali pa iz platine z vdelanim diamantom. Kakšen točno bi naj bil zaročni prstan, ni pisanih pravil. Izberite si ga povsem vašemu okusu in žepu primerno. In ne pozabite, da je do poroke njegovo mesto na prstancu levice, po poroki pa na desnici.

Poročni prstani

Poročni prstani so simbol večne ljubezni, zvestobe in povezanosti, kar nakazuje že njihova sklenjena oblika. Ponavadi so preprostejših linij, saj so namenjeni vsakodnevni uporabi, zato morajo biti primerni za vse priložnosti in ne smejo motiti pri vsakdanjih opravilih. Seveda pa je pomembno, da izberete dovolj čvrst in masiven prstan, ki bo ostal kos vsakdanjemu nošenju, saj ga ponavadi le redko snamemo s prsta. Mesto, ki je namenjeno poročnemu prstanu, je prstanec leve roke, ki mora na poročni dan biti prazen. To je tudi mesto, ki je pred poroko namenjeno zaročnemu prstanu, po poroki pa ga prestavimo na desno roko.

Poročni prstani so lahko različnih oblik in debelin. Včasih so bili modernejši tanki obročki, danes pa vse bolj debelejši in masivnejši. Poročni prstani so ponavadi iz 14 karatnega zlata, lahko so pa tudi iz 18 karatnega, ki pa je nekoliko dražje in mehkejše, zaradi večje vsebnosti zlata. Vse bolj znak moderne elegance postajajo kombinacije rumenega in belega zlata s površino, ki je pogosto matirana ali sestavljena iz kombinacije sijaja in mata. Znak prestiža pa so vsekakor vdelani briljanti, ki so ponavadi okras samo nevestinega prstana. Vse več pa izdelujejo prstane, ki so z notranje strani rahlo zaobljeni in so zelo udobni za nošenje. V zadnjem času se pa ponovno vračajo trendi izdelave poročnih prstanov iz platine, ki je zelo trd in trpežen materijal in lahko služi večim rodovom.

Ne pozabite si pri zlatarju izmeriti velikosti prstov, saj naknadni popravki niso zaželjeni. Poročna prstana si lahko daste tudi gravirat. Ponavadi vam to v zlatarni, kjer ste prstane naročili, naredijo zastonj. Vpišete pa lahko karkoli si želite, morda samo ime in datum ali pa izraz ljubezni ( npr. ljubim te ali večno tvoj-a ...).

Modelov različnih prstanov je ogromno, zato izbira ni lahka. Lahko pa si zamislite unikaten prstan z dizajnom, ki bo samo vaš in si ga daste izdelati. Večina zlatarjev bo vašim željam ugodila, če bo le mogoče.

Zanimivosti in nasveti
» Kaj morda še niste vedeli o zlatu?
» Kaj morda še ne veste o diamantih?

Najdite svoje "Naj zaročne in poročne prstane "

Seznam ponudnikov